Echografie

Echografie is een specialisatie binnen de fysiotherapie. Met behulp van echografie is de fysiotherapeut in staat om verschillende structuren zoals botten, gewrichten, spieren, pezen, kapsel en banden te bestuderen en te beoordelen. Op die manier kan de kwaliteit van de verschillende weefsels beoordeeld worden, zodat er een specifieker behandelplan opgesteld kan worden. De beelden worden in de vorm van foto’s en filmpjes vastgelegd, zodat deze gegevens bij een vervolgonderzoek kunnen worden vergeleken. Hierdoor kan de mate van herstel van de verschillende weefsels inzichtelijk gemaakt worden.

Bij de toepassing van echografie wordt gebruik gemaakt van hoog frequente geluidsgolven. Door middel van een zender (transducer genaamd) worden de geluidsgolven uitgezonden. Vervolgens worden deze geabsorbeerd en teruggekaatst door het lichaamsweefsel en weer ontvangen door dezelfde zender. Door middel van een computer worden de geluidsgolven vertaalt naar elektrische signalen die op het scherm verschijnen als grijswaarden. Op deze manier verschijnt er een echo afbeelding van de weefsels.

Voor het echo onderzoek zijn geen speciale voorbereidingen nodig. Er wordt een laagje gel op de transducer aangebracht, waarna deze over de huid bewogen wordt en de echo beelden op de monitor zichtbaar worden. Relevante plaatjes en filmpjes worden opgeslagen. Het onderzoek is relatief pijnloos, echter soms kan er wat gevoeligheid optreden bij het ‘scannen’ van het aangedane gebied.

Met behulp van echografie kunnen onder andere de volgende aandoeningen zichtbaar gemaakt worden:
Spieren: scheuren, littekens, kalkneerslag
Pezen: peesontstekingen, scheuren, kalkneerslag
Slijmbeurzen: vochtcollectie, slijmbeursontsteking
Gewrichtsbanden: verstuikingen, scheuren
Kapsel: kapselontsteking, scheuren
Kraakbeen: gewrichtsslijtage, defecten
Botten: losse botfragmenten, breuken
Zenuwen: tunnelsyndroom

Mark Weerink, Lisette Hofmeijer en Anouk Ensink hebben allen de opleiding musculoskeletale echografie gevolgd en afgerond met een examen. Musculoskeletale echografie is speciaal gericht op onderzoek van het bewegingsapparaat.